Prima icoana care mi-a vorbit

Prima icoana care mi-a vorbit

Prima icoana care mi-a vorbit

Era prin 1995 si abea invatasem sa pictez icoane pe sticla, pictura naiva de incepator. Nu aveam nici un cult pentru icoane (lucruri facute de maini omenesti), deci nu le priveam decat ca arta. O arta care in acea vreme vindea foarte bine. Aveam o comanda de zece bucati pentru o doamna care pleca in Franta.

Toate zece trebuiau sa aiba chipul Maicii Domnului indoliate, acel semiprofil folosit foarte des in iconografia naiva pe sticla. Ei si ma pun pe munca. Trei copii, sot, serviciu, casa, clar ca pentru hobb-yul meu nu-mi ramanea decat sa rup din orele de somn. Asa ca seara dupa ce-i bagam pe toti la culcare ma asezam in fata unei bucati de sticla si mana alerga stangaci pentru a o picta pe Maica Sfanta. Pentru cei necunoscatori , de stiut ca se face in mai multe etape. Prima etapa este de a face contururile.

Ei si ma asez eu sa lucrez chipul Maicii Sfinte conturul in tus-prima etapa. Dar barba am facut-o mai bombata si-mi zic in gand „lasa ca e comanda, merge si asa” si nu am mai retusat gresala mea. Cand termin eu icoana , ma bag langa copii si adorm. In somnul meu profund se parea ca din nou sunt in fata icoanei, din nou gresesc, din nou imi spun in vis „lasa ca e comanda merge si asa” si nu-mi termin eu bine gandul din vis cand cineva ma bate pe umarul drept. Ridic eu privirea de pe icoana sa vad cine este.

Era Maica Sfanta chiar cu chipul din icoana mea dar care imi zicea blajin: „MAI CU GRIJA, MAI CU GRIJA DE CE-MI POCESTI INFATISAREA?” Nu am mai putut sa adorm pana nu am retusat icoana. De atunci am inteles ca icoanele nu pot fi luate doar drept arta, caci ele poarta chipuri sfinte, care tainic vorbesc inimii si sufletului.

Asa a inceput cultul meu pentru icoane fiidnca ele poarta chipul iconic al sufletului sfintilor nostri. De atunci icoana mi-a tot vorbit de-a lungul anilor in cuvinte de culoare si lumina si sunt precum rugaciunea muta, tainic se roaga doar inima, lacrimeaza doar sufletul, zambesc doar ingerii, tu esti doar o picatura intr-un ocean de BINECUVANTARI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *