O bucurie pentru ochi si un cantec ingeresc pentru suflet!

O bucurie pentru ochi si un cantec ingeresc pentru suflet!

O bucurie pentru ochi si un cantec ingeresc pentru suflet!

Duminica e timpul in care sa ne bucuram sufletul si de el sa ne ingrijim cel mai mult si mai mult.

Iar inima mea canta de bucurie ca mama fiindca, aici, departe de tara, copii mei mi-au urmat sfatul. Si unde poate sa fie mai frumos? Si unde sufletul poate canta in armonie cu cerul saltand de bucurie daca nu in sfanta biserica, la liturghisirea oamenilor dimpreuna cu a ingerilor!
Iar locul in care fiul meu merge este o incantare nu numai pentru ca megeam intr-un loc unde sunt pentru prima data, ci si pentru faptul ca aici departe de tara intr-o biserica anglicana parasita, ortodoxsia si-a afirmat prezenta prin preotii minunati care au liturghisit si s-au rugat bunului Dumnezeu dimpreuna cu cateva sute de credinciosi romani toti adunati in acelasi duh.
Si m-a mai bucurat ceva: Daca in tineretele mele eram profund legata sufleteste de altarul sfintei manastiri Antim din Bucuresti, in fata carui altar parintele Sofian ne dadea povete, nu numai fiilor lui duhovnicesti ci fiecarui om care-si cauta acolo mangaierea, in mijlocul Londrei intr-o biserica anglicana straluceste de frumusete catapeteasma veche a manastiri Antim din Bucuresti. Prima catapeteasma am inteles ca s-a schimbat cu una noua la sf. manastire Antim cu cincizeci si patru de ani in urma. Si tot de atatia ani bucura romanii plecati in Regatul Unit vechea catapeteasma bucuresteana.
Asadar, in mijlocul Londrei mi-am plecat genunchii in fata catapetesmei altarului manastirii Antim. Si nu te puteai simti altfel decat ACASA.


O catapeteasma lucrata fin in lemn de stejar, prima si deci parte din ctitoriea sfantului Antim Ivireanu – ierarhul fara de mormant.
O catapeteasma la care si-au plecat fruntea Tudor Vladimirescu si alti domnitori care des mergeau pentru inchinaciune la altarul Antimului.
O catapeteasma pe care Antim Ivireanul o asezase atunci cand o fi terminat de ridicat manastirea, el fiind nu numai ctitirul manastirii Antim ci si ctitorul liturgherului romanesc.
Catapeteasma care pleaca de la Antim spre Londra din voia Domnului si cu binecuvantarea patriarhului Iustinian Marina.
Antimul reinoit cu o alta frumoasa catapeteasma cea de azi.
O bucurie pentru ochi si un cantec ingeresc pentru suflet si cea actuala a Antimului si cea veche care bucura si sfinteste pe toti aceia care o ating aici in inima Londrei.
Multa BUCURIE pentru toti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *