Magul de la Momaia

Magul de la Momaia

Magul de la Momaia

Argesul pentru mine si sotul meu a fost un nou inceput.

Imi aduc aminte eram prin 2005 chiar de sarbatoarea Sfintei Parascheva, cand sotul meu m-a invitat sa vin la Arges ca sa-mi arate parohia primita. Nu mai puteam de bucurie cu toate ca unele prietene m-au intrebat:  „Dar daca va da o parohie undeva la Cucuietii din deal pleci din Bucuresti?” Iar eu nu ma sfiam sa le raspund cu convingere  „Oriunde va fi, merg si in varf de munte”

Ei si sa vedeti nestatornicia omului cum e si a mea mai mult ca a oricaruia. Am purces eu la drum si am ajuns la Curtea de Arges pe inserate. Nu i-am spus sotului meu nimic cand voi ajunge, ca sa fie o surpriza pentru el. De la biserica Domneasca am coborat eu pe o straduta ingusta pavata cu piatra cum numai in Brasov am mai intalnit asemenea stradute inguste, pana la drumul ce facea spre Ticveni si fiindca autobuzul local nu venea am facut cu mana la prima masina si a si oprit.

-Ma luati pana la Ticveni?  intreb eu.

– Sigur, urcati in spate. Si ma urc in spate unde mai era un localnic probabil, care tot vorbea cu cei doi din fata:
-Ati vazut ca avem si un mag mai nou la Ticveni?
-Mai la cine te referi? intreaba soferul
-Mai ma refer la popa ala de veni de pe la Bucuresti, zici ca e un mag nu am mai vazut om cu ochii lui, zici ca se uita direct in sufletul tau, de aia  lumea-i zice Mag… Magul de la Momaia, cica a venit sa ridice  acolo o biserica in comunitatea de rudari, ai mai auzit asa ceva? Sa vina intre rudari ditamai bucuresteanul? Eu cred ca e un nebun, nu stie ce-l asteapta.
-Eu nu cred ca va sta mult pe aicea, zice cel de langa sofer. Dar cel de langa mine continua:
-Nu stiu cat o sta, cat nu o sta pana una alta stiu ca asta e ucigator de sectanti. Pana atunci eu am tacut desi mi-am dat seama ca de sotul meu vorbesc, dar cand am auzit asta nedumerita, am intrebat:
-Cum adica ucigator de sectanti?
-Pai sectantii nu-i stau in fata, nu au cuvinte si nici argumente in fata lui. Ii ucide cu cuvintele lui din scripturi. Dar dv. de unde sunteti?, intreaba atunci soferul.
-Vin de la Bucuresti si as vrea sa ma lasati la biserica din Ticveni ca pe acolo locuieste la unul nea Ionescu Vasile parintele asta de care vorbeati.
-Pai de la Bucuresti ? Acolo nu aveti preoti? intrebara cel de langa sofer.
-Ba da dar el este sotul meu, de aia vin aici. Atunci sarira ca ars soferu.
-Aoleo, nu am vorbit nimic rau, nu de ce nu ne-ati spus de la inceput, noi mai trancanim dar nu vorbit ceva rau, nu? Adevarul l-am spus, nimic mai mult, adevarul.
-Stati linistiti ca nu e suparare sa isi spuna fiecare parerea de un nou venit pe aici, nu?
Si ma lasara chiar in poarta la nea Ionescu unde ramase al meu sot mut de uimire ca am venit neanuntata.
-Cum m-ai gasit? Si noaptea trebuia sa ma anunti ca mergeam sa te iau din Arges.
-A fost mai bine asa fiidnca voiam sa-ti fac o surpriza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *