Icoanele care vorbesc

Icoanele care vorbesc

Icoanele care vorbesc

Au trecut anii. Se intampla sa fiu la manastirea Slanic din judetul Arges. Cu binecuvantarea Parintelui Staret stateam de vorba cu parintele pictor Ilie. Un mare pictor. Eu il consider unul dintre cei mai mari pictori bizantini din tara noastra. El picta, era pe la jumatatea bisericii mari cu pictura. In registrele sale din biserica parca cobora cerul pe pamant. Cu ale Cuviosuei-Sale sfaturi am inceput sa pasesc si eu timid in pictura bizantina. Pentru parintele nu exista altfel de pictura, decat cea bizantina.

„Pictura bizantina este singura pictura in care icoanele vorbesc. Vorbesc in lumina si culoare despre viata sfintilor, despre Mantuitorul sau Maicuta Sfanta. Daca privesti o icoana si ea nu vorbeste sufletului despre nimic, ea nu mai e icoana e un chici. Icoanele adevarate iti soptesc din taina lor, din harisma lor, din sfintenia lor. O icoana nu se lucreaza NICIODATA fara de rugaciune. Rugaciunea ta o imbraci in haina de culoare si dai chip celui pe care il poti iubi pana dincolo de mormant”.

Fantastica acesta invatatura cu care mi-am imbogatit sufletul in dorul meu de-a invata mai multe despre Iconografie. Avea la Cuviosia-Sa in atelier o icoana terminata cu portretul Mantuitorului. A stat pret de o jumatate de ora privind icoana si m-a indemnat sa fac si eu la fel. Abia dupa acel timp am inteles cu adevarat taina icoanelor. Nu as mai fi vrut sa ma despart de chipul sfant si bland al Mantuitorului. Cand am plecat i-am multumit parintelui pentru sfat desi cuvintele sunt prea sarace pentru ati arata recunostinta in fata maiestrilor de culoare.

Icoana a ramas in atelierul parintelui insa eu am plecat cu chipul din icoana in suflet. A dainuit multe zile dupa aceea in sufletul si inima mea, vorbindu-mi tainic despre durere si bucurie asezate in chip tainic acolo de unde nu vreau sa mai plece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *